Jussi Adler-Olsen – Kun i virkeligheden er tøjet vigtigt

Jussi Adler-Olsen – Kun i virkeligheden er tøjet vigtigt

Er påklædningen vigtig i fiktionens univers? J.Antony Copenhagen har sat stjerneforfatter Jussi Adler-Olsen i stævne til en snak om bøger, en foranderlig garderobe og om tilværelsen, når man er Danmarks bedst sælgende forfatter.

Jussi Adler-Olsen – Kun i virkeligheden er tøjet vigtigt

Af J.Antony Copenhagen & Casper Ulsøe

Jussi Adler-Olsens stjerne brænder stadigt lysere på den internationale stjernehimmel. Bøgerne om Carl Mørck og Afdeling Q har sendt den 66-årige forfatter på et årtis litterær triumftog gennem Danmark og sidenhen den store, internationale litteraturscene.

Men selvom kameraernes og tv-studiernes spotlys brænder lystigt på den danske forfatter, er han ikke sen til at rose folkene på sidelinjen; samarbejdspartnere, marketing og det system bag ham, som har en del af æren i, at navnet Jussi Adler-Olsen er oversat til mere end 40 sprog og i dag er at finde på respektive boghylder overalt på kloden.

Den vidtfavnende succes har givet masser af millioner på bankkontoen, men for Adler-Olsen er det ikke antallet af cifre på den sorte bundlinje, han bekymrer sig mest om.

– Hvis man skal have glæde af en person i et område, der har succes, så skal det bestå i, at du er inde i en slipstrøm af hans succes. Jeg vil meget gerne være den, der skaber slipstrøm – ligesom Stieg Larsson gjorde det for mig – ind i andre markeder for danske forfattere.

Garderoben skal tilpasses


Tyskland er i dag det suverænt største, europæiske bogmarked. Det tyske marked er det nåleøje, europæiske forfattere skal igennem, før resten af verden kan erobres. Og skal man gennem det smalle nåleøje, er det ikke kun bøgerne, der skal turneres – det skal forfatteren i høj grad også. Jussi Adler-Olsen turnerer typisk 10 dage gennem Køln, Hamborg, Leipzig, München og andre tyske byer, og her er det ikke ligegyldigt, hvad der findes i den medbragte garderobe, fortæller han.

– Sidder du foran 2200 mennesker i Leipzig, så har du ét slags jakkesæt på. For landsdelen er ikke så velstående som andre dele, men sidder du i München, så ved du godt, at det bør være fuldstændig klassisk, det, du har på. Jeg har lige været i Rom, og så har man noget italiensk på. Det skal du tænke over, og det skal du beregne på. Så jeg tager faktisk af sted med en stor kuffert fyldt med mange forskellige skjorter. Hvis jeg er i Frankfurt til bogmessen dernede, og du har fire-fem Tv-optrædender, og f.eks. skal sidde i Das Blaue Sofa, så er det over hele Tyskland, at det bliver transmitteret. Og hver gang skal du skifte til nye skjorter og sørge for, at du lige har skiftet en lille bitte smule til ære for Tv-seerne. Det kan blive op til 20 fotosessions på sådan en Frankfurter-messe, så du er i gang fra kl. otte om morgenen til midnat. Og den respekt, jeg gerne vil vise mit publikum, og dem der gider at interviewe og fotografere mig, gør jo, at det bliver hektisk.

Kunsten er i detaljerne


Det nøjsomme udvalg af beklædning i virkelighedens liv står i skarp kontrast til fiktionens verden, hvor Adler-Olsen ikke bruger megen energi på at klæde sine karakterer på. Men det skyldes hverken stilistisk uvidenhed eller ligegyldighed, at hverken snit, former eller kendte varemærker bliver beskrevet i hans bøger.

– Beklædningen betyder overhovedet ikke noget som helst, for jeg beskriver det aldrig. Det er en af mine metoder. At være forsigtig med detaljerne.Jeg piller det ud af romanen, som er unødvendigt.

Manglen på detaljer er en kunstform i sig selv, fortæller den succesfulde forfatter.
Den fantasi, læseren tillægger på plot, udseende og alle mulige sager, er læserens individuelle kreative del af det, som gør, at din oplevelse bliver større og er det, som er det vanskelige. At være forsigtig med detaljerne. Folk kan komme til mig og anklage mig for at være en forfærdelig person, for hvordan kan jeg få mig selv til at skrive brutalt? Men det er faktisk læseren selv… for detaljeret er jeg nemlig ikke. Det foregår i hovedet på læseren og det er kunsten, og er en gave, du giver til dit publikum.

Tid til livet igen


Jussi Adler-Olsen har i mange år beskæftiget sig med litteratur, både fiktion og non-fiktion. Før forfatterkarrieren for alvor satte kursen mod himmellegemerne og gav Adler-Olsen en forhøjet platform, var han nemlig forlagsdirektør. Et job, han af gode grunde måtte væk fra.

– Som forlagsdirektør oplevede jeg, at folk i et evigt deadline-pres – som jeg var i – døde af stress, når de var 65. Så jeg blev forfatter for at få tid til mit liv. Og det har jeg nu byttet væk for succes.

Rejsen fra københavnsk forlagsdirektør til international kendt forfatter har betydet, at kalenderen i dag er plottet til med rejser 165 dage om året. Og det er for mange, synes forfatteren. Faderen til Afdeling Q-universet løfter derfor sløret for, at han fremover vil trappe ned, indspille musik, lave pandekager til sin søn og få tid igen.

 

J.Antony Copenhagen

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *