Torkild Justesen / Lederne – Lederskab er at pege fremad

Torkild Justesen / Lederne – Lederskab er at pege fremad

Hvad skaber en god leder? Ifølge 57-årige Torkild Justesen, direktør hos Lederne, handler det om at gøre det bedre end i går, sortere information hurtigt og at pege fremad. Skal man til jobsamtale hos Torkild Justesen, kan et godt håndtryk, et frisk smil og påklædning i høj grad spille en rolle.

Torkild Justesen / Lederne – Lederskab er at pege fremad

Af J.Antony Copenhagen

Torkild Justesen er en travl herre. Ud over rollen som direktør hos Lederne, der er en A-kasse og fagorganisation for ledere, er han også ekstern lektor i arbejdsret ved Københavns Universitet, hvor han selv blev cand.jur. Hver dag tager han beslutninger, som får betydning for andre mennesker, og han leder ud fra en klar vision om, hvad der gør en leder god.

– En god leder har viljen, lysten og ikke mindst evnen til at tage ansvar. Samtidig skal der herske en motivation om altid at gøre det bedre og skabe nye resultater. Der skal være respekt for og plads til nye input, men det er væsentligt, at man hurtigt sorterer den store mængde af information, så man har den rigtige ballast til at træffe en beslutning, udtaler Justesen.

En fejlbeslutning kan være frygtelig dyr

At være leder kræver, at man ind i mellem skal træffe hårde beslutninger. I vigtige situationer som fyringer og ansættelser, så kræver det ifølge Justesen omhyggelighed og omtanke. I værste fald kan det være frygteligt dyrt.

– En fejlrekruttering kan være frygtelig omkostningskrævende for begge parter, så jeg bruger gerne lang tid på ansættelsessituationen. Men bestemt ikke mindre, når det handler om at afskedige. Her handler det også om at gøre det ordentligt og værdigt. Derfor kræver det omhyggelighed og omtanke, da det er beslutninger, som får særlig stor indflydelse på menneskers liv.

Første indtryk afgør jobsamtale

Det første indtryk er særdeles vigtigt. Det er noget, som kan afgøre en jobsamtale. Men at have modet til at holde øjenkontakten er også vigtigt ifølge Justesen.

– Jeg læste forleden, at undersøgelser dokumenterer, at det er det første indtryk, vi får af en person der sidder fast. Og det skræmmende var, at det tager os mennesker omkring 30 sekunder at danne det indtryk. Det er lige præcist den tid det tager at give et håndtryk, at sende et smil, få øjenkontakt og et samlet ydre billede. Der er altså ikke ret lang tid til at efterlade et indtryk, som sidder fast og super god grund til at tænke over sin påklædning og hele fremtoning. For mig er det positivt, når en jobansøger er god til at holde øjenkontakt. Du behøver ikke stirre, men lad være med hele tiden at svare, mens du kigger ned eller væk. Det viser tilstedeværelse og opmærksomhed på samtalen at se på den, man taler med.

Påklædning sender et vigtigt signal

Når man står foran andre, sender ens påklædning et signal til andre. Det er Justesen klar over, og han ser også efter det hos andre.

– Beklædning betyder altid noget. Det kan signalere distance eller samhørighed, modernitet eller fortid, ordentlighed eller rod. Og det gælder vist for enhver. Men som leder er man meget i fokus, og så bliver signalerne meget tydelige, hvad der giver god grund til også at tænke over påklædningen.

– Når jakkesættet sidder rigtigt dårligt, eller er løst og krøllet, så tænker jeg faktisk altid, at enten er der her en person, som har klædt sig ud. Altså, at habitten er noget som blot er kommet på, fordi det på en eller anden måde opfattes som hørende sig til i situationen. Men det giver ikke et ægte indtryk. Eller også tænker jeg, at den pågældende er sjusket og ligeglad med sin fremtoning. Om det er den ene eller anden baggrund, er faktisk lige skidt.

Og påklædning kan i høj grad få en rolle at spille, hvis man skal til samtale hos Justesen.

– Jobsamtalen er sjældent hverken morsom, pinlig eller mærkværdig, eller også opdager jeg det slet ikke. Kandidaten har som regel forberedt sig lige så godt, som jeg, så jeg bruger sædvanligvis rigtig megen energi på at lytte opmærksomt og på at få spurgt ind til alle relevante områder. Lige præcis ved jobsamtalen er der en gensidig energi og interesse, som ikke rigtigt giver plads til særlige episoder. Jeg tænker i hvert fald sjældent over dem, og jeg tror derfor, at det i højere grad vil være kandidaten selv, der husker noget, som morsomt eller stærkt pinligt. Men jeg oplevede dog til en jobsamtale fornylig, at jeg blev totalt distraheret ved at få øje på, at kandidaten til jobbet havde et par sko på, hvor der var slidt hul i begge skosnuder. Der tænkte jeg, at jeg selv ville have syntes, at det var frygteligt pinligt, hvis det havde været mine sko, og det er jo super synd, at en sådan detalje skal tage fokus i en ansættelsessituation.

Torkild Justesen køber selv et par nye jakkesæt hver forår og efterår, hvor han fokuserer på høj kvalitet. Ifølge lederen holder de længere, krøller ikke så slemt og så er det lettere at kombinere en god jakke med et par casual bukser. Slips forsøger han at undgå, men han tænker over skoene, bæltet og uret på håndleddet. Således er han bedst rustet til at stille sig forrest som leder og pege fremad.

 

J.Antony Copenhagen

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *